Share this record

Elphick Studio
Westville North, Durban, KwaZulu-Natal

People:

ELPHICK PROOME ARCHITECTS Inc: Architect


Date:2006
Client:Elphic Family Trust
Type:Homestead
Style:Contemporary
Status:Extant

Award Citation

This pavilion in the landscape is an addition to the ISAA Award-winning villa of 1991, distanced by a glass covered walkway. The concept is of an elongated vaulted roof shading various habitable spaces, closed from the rear by a spine wall and opening to the forest opposite the stream to which the site abuts. This is in essence the veranda of a lightweight roof covering a large semi-outdoor space divided by panels.

To give this physical expression the spine is of bare reinforced concrete, punctured to accommodate barbecue, kitchen counter and ablutions arc; the roof of the corrugated sheeting on bowed steel beams; and the floors are of oxide-dyed granolithic panels. The internal panels are finished in ochre, the remaining spatial definition is provided by way of frameless glazing. An actual veranda defines the eastern end facing the original residence. Unlike the interior space, this floor is decked and the roof is exposed metal sheeting. A glazed covered walk joins the two residences.

While acknowledging its compositional debt to Mies, and its linear plan and vaulted roof plane to Murcutt, this is an accomplished design of considerable formal strength and elegance, and the high quality resolution and the refinements of detail is lauded.

References: NIA Journal 1/1992; Architecture South Africa May/June 2004.

All truncated references not fully cited below are those of Joanna Walker's original text and cited in full in the 'Bibliography' entry of the Lexicon.

Contact Artefacts please if you have any comments or more information regarding this record.