Share this record

Studio House at Kromdraai
Krugersdorp district, Gauteng

People:

LOUIS LOUW JOHAN BERGENTHUIN ARCHITECTS: Architect


Date:2008
Client:Velridge Investments
Type:Homestead
Style:Contemporary
Status:Extant

Award of Merit Citation

The project is located within a pristine environment inside a private minimalism to achieve a dedicated artist’s live-in studio which evokes a spiritual shrine. The design accentuates the contrast to its surrounding natural environment but without being domineering of its natural surrounds, which are embraced through placing of the building, deck and openings, as well a hierarchy of refined thresholds between indoors and outdoors.

The elaborate interplay of white-smooth surfaces and full-wall glazing on most of the external walls allows a flood of diffuse daylight into the spaces, but with enriched mediation by the mature indigenous bushes/trees surrounding the studio-house. The interior is that of minimalism of material and enclosures, all detailed with refinement, creating spatial fluidity. In its totality it is a design of merit.

All truncated references not fully cited below are those of Joanna Walker's original text and cited in full in the 'Bibliography' entry of the Lexicon.

Contact Artefacts please if you have any comments or more information regarding this record.