Share this record

House Hilewitz
Athol, Johannesburg, Gauteng

People:

Michael SCHOLES: Design Architect
BANNIE BRITZ and MICHAEL SCHOLES: Architect

Date:1983
Type:Homestead
Status:Extant

A modest little "spec" thatched-roof house transformed into a dynamic building with a diversity of forms and spaces geared to relaxed out-door living.

Thatch gave way to slate, but the memory of the former is retained by the exposed timber trusses on the inside roof spaces. An almost Japanese quality. Water from the pool cascades over a spillway creating a focal point to the outdoor living area and providing music for the family room.

From ARCHITECTURE SA Nov/Dec 1985.

Citation from the Award of Merit Panel of Judges

The architects have modestly categorized this project as alterations and additions. Transformation would be a more appropriate definition, although this was in no small way forced upon everyone concerned by lightning causing a fire in the original thatched roof during the development project.

It is unfortunate that nature’s wrath eliminated the soft edge roof line of thatch and caused it to be replaced by the hard edge of slate.

Meticulous detailing, excellent transformation of interior spaces, especially in the bedrooms and particularly in the master bedroom, have contributed to the overall excellence of the project.

The additions consisting of an outdoor living room, a family room and a pool with a waterfall overflow at eyelevel, have formed a family living and recreation area which integrates well with the transformed existing building and the site, and at the same time affords privacy from the entrance.

Click here to view a brochure. (2.22 MB)

All truncated references not fully cited below are those of Joanna Walker's original text and cited in full in the 'Bibliography' entry of the Lexicon.

Contact Artefacts please if you have any comments or more information regarding this record.